Mitchell’s Glengyle-distilleerderij

De geschiedenis van Mitchell’s Glengyle-distilleerderij is lang en kleurrijk, maar begint met een man genaamd William Mitchell. William was de zoon van Archibald Mitchell, de oprichter van de nabijgelegen Springbank Distillery. In de tweede helft van de 19e eeuw runde William de Springbank-distilleerderij in een partnerschap met zijn broer John, terwijl de andere broers en zus actief waren met het runnen van de oude Rieclachan-distilleerderij in de stad. De familie bestond niet alleen uit distilleerders, maar ook uit boeren, wat in die tijd heel gewoon was. Door het verbouwen van gerst en de productie van farmers’ feed (een bijproduct van het pureren) was het logisch om naast een distilleerderij ook een boer te zijn om de kosten laag te houden.Mitchell’s Glengyle Distillery werd in 1872 opgericht door William Mitchell en hij runde de distilleerderij als een eenmanszaak. Net als de meeste distilleerderijen in Campbeltown leed Glengyle enorm tijdens de economische neergang aan het begin van de 20e eeuw. Het werd gekocht door West Highland Malt Distilleries Ltd in 1919 en vervolgens weer verkocht in 1924 voor het prinselijke bedrag van £ 300, voordat de productie uiteindelijk helemaal stopte in 1925. De volledige voorraad gedistilleerde dranken van de Glengyle Distillery werd op 8 april van diezelfde dag geveild. jaar.

Ondanks dat er geen spirit meer werd geproduceerd, bleven de gebouwen van de Mitchell’s Glengyle Distillery tot op de dag van vandaag relatief constant in gebruik. In de jaren 1920 werd het gebouw een aantal jaren verhuurd aan Campbeltown Miniature Rifle Club en de gebouwen werden later gebruikt als opslag- en verkoopkantoor voor een landbouwbedrijf en dus bleef het de best bewaarde van alle voormalige Campbeltown-distilleerderijen.

Mogelijk omdat de gebouwen zo goed bewaard waren gebleven, zijn er in het verleden een aantal pogingen ondernomen om Glengyle Distillery te heropenen. De eerste was amper 16 jaar nadat het was gesloten toen het werd gekocht door de Bloch Brothers, de toenmalige eigenaren van Glen Scotia Distillery, die van plan waren Glengyle te herbouwen en uit te breiden. De oorlog kwam echter tussenbeide en er kwam niets van. Een nieuwe poging werd gedaan in 1957 toen Campbell Henderson een bouwvergunning vroeg om een ​​modernisering van Glengyle van £ 250.000 uit te voeren en het opnieuw te openen, maar opnieuw kwam er niets van. Derde keer echter geluk, want in november 2000, 75 jaar nadat Glengyle voor het laatst spirit had geproduceerd, werd aangekondigd dat de gebouwen waren gekocht door een nieuw bedrijf, Mitchell’s Glengyle Limited, onder leiding van de heer Hedley Wright, voorzitter van J&A Mitchell and Co Ltd,

Waarom noem je de whisky Kilkerran?

Kilkerran is de naam die werd gekozen voor de single malt die geproduceerd wordt in Mitchell’s Glengyle Distillery, hier zijn twee redenen voor. Ten eerste omdat de naam Glengyle al wordt gebruikt voor een blended Highland-mout en Mitchell’s Glengyle Ltd de rechten om die naam te gebruiken niet kon kopen. Ze wilden ook elke mogelijke verwarring voorkomen tussen de nieuwste single malt die uit de Campbeltown-regio komt en een reeds bestaande blended Highland-mout.

Ten tweede, en wat nog belangrijker is, is Mitchell’s Glengyle Ltd erg trots om de geweldige Campbeltown Distilling-traditie voort te zetten en toe te voegen, en de naamkeuze weerspiegelt dat. Kilkerran is afgeleid van het Gaelic ‘Ceann Loch Cille Chiarain’, wat de naam is van de oorspronkelijke nederzetting waar Saint Kerran zijn religieuze cel had en waar Campbeltown nu staat. Kilkerran wordt beschouwd als een geschikte naam voor een nieuwe Campbeltown-mout, aangezien het ongebruikelijk was dat de oude Campbeltown-distilleerderijen vernoemd werden naar een Glen, een gebruik dat gewoonlijk wordt geassocieerd met de Speyside-regio.