Wat is een dram whisky?

Ik lees vaak van enthousiaste liefhebbers dat ze een “heerlijke dram op hebben”. Maar het is echter zelden dat wanneer je buiten een proeverij of goede bar een (singel malt) whisky drinkt je maar echt een dram tot je neemt.

Het antwoord is: Een dram of netjes in het oud Grieks drachme is een gewichtseenheid van ongeveer 4,37 gram.

Dit maakt de hoeveelheid in milliliter (ml.) wat rekbaar. Tegenwoordig bedoelen we eigenlijk de hoeveelheid in één glas (Glencairn), die voornamelijk bij de single malt whisky wordt gehanteerd. Of zoals de Schotten een dram vertalen als “single serving of whisky”.

Echter verschilt ook een “dram whisky” nog al per land. 

In Amerika hanteert men de fl.oz, ofwel de fluid ounce. Dit is in het metrische systeem 3,55 ml. Dat is amper een slok.

In Duitsland is de standaard maat voor een dram 20 ml. Whisky wordt daar echter ook regelmatig aangeboden in 40 milliliter. Dat oogt beter wanneer de whisky geschonken wordt in een tumbler.

Gewicht-Dram-Whisky

Dit zijn de gehanteerde hoeveelheden per land van een dram whisky in milliliter.

Land milliliter per dram
Amerika 3,55 ml
Duitsland 20 ml tot 40 ml.
Engeland 25 ml.  tot 35 ml.
Ierland 35,5 ml.
Frankrijk 30 ml
Nederland 35 ml.

Eén dram in een tumbler is natuurlijk geen gezicht en wil je er nog ijs bij doen (het is een vrij land) blijft er niets van je whisky over. Bestel je een bourbon of blended whisky dan zal de afwijking van de eigenlijke dram het grootst zijn.

Makkelijke whisky schenken.

Zoals ik eerder schreef is niet alleen de keuze van de whisky maar ook het keuze van het glas vaak bepalend voor de ervaring. Maar het glas maakt het schenken van de juiste hoeveelheid vaak ook makkelijker.

Whisky in het Glencairn glas

Gebruik je een Glencairn (tulp) schenk dan tot net onder het breedste punt van het glas. Dan heb je meer dan genoeg whisky om goed te kunnen proeven. En te genieten.

Whisky in een tumbler

Schenk je whisky in een tumbler dan schenk je het glas meestal tot 1/3 vol. Een tumbler is zeer geschikt om ijs toe te voegen door dat het glas stevig is en een zeer dikke bodem heeft. Het wordt daarom ook vaak gebruikt voor een mix of cocktail op basis van whisky.

Een dram Aberfeldy 21 whisky in een Glencairn glas 35 ml