Het beste Whiskyglas


Wat is het beste Whiskyglas?

Het Glencairn whiskyglas is ongetwijfeld het beste whiskyglas ter wereld.

De ontwikkeling van dit whiskyglas is gedaan door master blenders van de vijf grootste whiskybedrijven uit Schotland. Dit glas werd voor het eerst in productie genomen in 2001. Voor de kenners is het Glencairn glas ongetwijfeld het beste en meest geliefde whiskyglas ter wereld.

De soorten aan whisky lijkt soms oneindig. Gelukkig is er een stuk minder keus als het om de glazen gaat. Echter de discussie is meestal niet minder.
Er zijn zo 7 belangrijke verschillende whisky glazen. En zelfs in de kleinste whisky club waar ik aan deelneem, is het nogal eens een discussiepunt.

Welke whiskyglazen zijn er?

Het Tumbler-whiskyglas:

Is bij veel mensen bekend en binnen onze whisky club Het Whisky Gilde het gebruikte glas. Dit wijde glas is geschikt voor ijs (als je dat zou willen) en voor cocktails. En vooral in films het whiskyglas. Ook wel eens het Amerikaanse whisky glas genoemd. Dus drink jij je whisky graag als Charlie Sheen. Dan is deze set een aanrader.

Persoonlijk vind ik het glas minder fijn. Dit komt vooral door het gewicht. En de kans dat ik ijs in mijn whisky ga doen is wel heel nihil.

Het Snifter whiskyglas:

De Snifter lijk het meest op een Duvel of Brandy glas. Het is dan ook een dun glas en erg geschikt voor het walsen. En zeker niet bedoeld voor ijs.
Het

Highball whsikyglas:

Is echt een glas bedoeld voor de cocktail of mix drankjes. Bekend van de rum-cola (BACO). Voordeel van dit hoge glas is dat het erg geschikt is voor het stampen van bijvoorbeeld citroen, limoen of sinaasappel.

Het Cordial Whiskyglas:

Cordial nooit van gehoord? Wij noemen dit vaak een shotglas. Bekender van de Sambuca en Limoncello. Echter drink je whisky uit dit glas dan word er verwacht dat je nippend geniet.

Het Copita whiskyglas:

Voor mij het één na beste Whisky glas. Het lijkt het meest op een Spaans Cherry glas. Het is dus een slank glas met pootje (de stam) en is vrij licht en dat heeft mijn voorkeur. Het idee achter de stam is dat je neus minder invloed heeft van eventuele geuren van de hand.

Het Neat whiskyglas:

(Naturally Engineered Aroma Technologie)
Lekker hip en eigenlijk was het glas gewoon een productiefout. Maar er wordt beweerd dat de lichtere moleculen het glas verlaten terwijl de zwaardere moleculen van het aroma in de whisky achterblijven. Oké het glas is grappig om te zien.

Het Glencairn whiskyglas:

Eén van de meest geliefde whiskyglazen onder kenners is het Glencairn-glas. Het is ook mijn favoriete whiskyglas. Het Glencairn whiskyglas is ontwikkeld door Glencairn Crystal Ltd in Schotland.

Het glas is oorspronkelijk ontworpen door de algemeen directeur van het bedrijf, Raymond Davidson, en de vorm is afgeleid van de traditionele nosing copitas die worden gebruikt in het Scotch whiskylaboratorium. De ontwikkeling van dit glas is gedaan door master blenders van de vijf grootste whiskybedrijven in Schotland. Dit glas werd voor het eerst in productie genomen in 2001.

Erik van der Sloot

Erik van der Sloot draagt bij aan whiskygilde.nl, een website voor en door whiskyliefhebbers. De vragen en ervaringen van de leden van het gilde worden op deze site gedeeld. Naast het publiceren van artikelen op deze site is Erik vooral actief als IT-ondernemer. Erik van der Sloot is ook LORD OF GLENCOE en LORD OF LOCHABER en draagt daarmee bij tot de bescherming van de Schotse Highlands. https://www.highlandtitles.com/

Recente Berichten

link to Betekenis ACE

Betekenis ACE

Inleiding In de wereld van whisky kom je vaak verschillende afkortingen en termen tegen die essentieel zijn om te begrijpen wat je drinkt en hoe het gemaakt is. Een van deze afkortingen is ACE,...