De Campbeltown-regio

Met slechts drie werkende distilleerderijen is Campbeltown de kleinste whiskyproducerende regio van Schotland. Hoewel sommigen beweren dat dit niet rechtvaardigt dat het een whiskyregio is, hebben de single malts unieke kenmerken die een toegewijde aanhang hebben.

In zijn hoogtijdagen was dit kleine havenstadje in Kintyre een productieve producent met meer dan 30 legale distilleerderijen, waardoor het de bijnaam ‘whiskyhoofdstad van de wereld’ kreeg – later verleend aan Dufftown in Speyside. Met voldoende grasland, veenmoerassen en kolenmijnen, en veel boerderijen die gerst verbouwden, hadden de Campbeltown-distilleerders alle middelen die ze nodig hadden.

Het werd een whisky-boomtown in de jaren 1800, grotendeels dankzij de bruisende haven. Het werd echter het slachtoffer van zijn eigen populariteit: de vraag naar whisky was zo groot dat distilleerderijen het niet konden bijhouden en uiteindelijk daalde de kwaliteit.

Toen rivaal Speyside werd aangesloten op de nieuw aangelegde spoorwegen in het noorden, waardoor een geest van superieure kwaliteit sneller op de markt kwam, raakte Campbelltown verder in verval. Tegenwoordig produceren de overgebleven distilleerderijen whisky met ongebruikelijke kenmerken. Hoewel de lokale bronnen uitgeput zijn, zorgt turf uit Tomintoul in de Hooglanden ervoor dat de single malts hun rokerige smaak behouden. De zeemist van de Mull of Kintyre zorgt voor een maritieme smaak.

Malt distilleerderijen Schotse Campbeltown:

Distilleerderij Locatie Regio Eigenaar
Glengyle Campbeltown Campbeltown Mitchell’s Glengyle Ltd
Glen Scotia Campbeltown Campbeltown Loch Lomond Group
Springbank Campbeltown Campbeltown J & A Mitchell & Co Ltd.