De Yamazaki distilleerderij

Suntory Yamazaki Distillery

(Suntory Yamazaki Distillery april 3, 2018)

Schots, Iers of Amerikaans ieder heeft zijn voorkeur. Maar wat als een aantal van de beste whisky’s nou niet uit deze landen komen. Dan is het de moeite waard om hier eens naar te kijken.

Een voorbeeld zijn namelijk de whisky’s van de Japanse  Yamazaki Distillery van oprichter Shinjiro Torii.

Shinjiro Torii

Twee van de meest invloedrijke figuren in de geschiedenis van Japanse whisky zijn Shinjiro Torii en Masataka Taketsuru

Shinjiro Torii werd geboren in de Meiji-periode, toen de westerse cultuur en beschaving plotseling Japan binnenstroomden.

Torii beëindigde zijn opleiding op dertienjarige leeftijd en ging in de leer bij een farmaceutische groothandel in Osaka die westerse likeuren vervoerde. Daar hield hij zich bezig met stijlvolle westerse bezigheden en beheerste hij de mengtechnieken, waarna hij een onderscheidend gehemelte en neus ontwikkelde. Hij beheerste technieken van mixen en blenden tijdens zijn tienerjaren.

Shinjiro Torii was de oprichter van Kotobukiya (later Suntory). Hij begon westerse likeur te importeren en later creëerde hij een merk genaamd “Akadama Port Wine”, gebaseerd op een Portugese wijn die hem tot een succesvol handelaar maakte. Hij was echter niet tevreden met dit succes en dus begon hij aan een nieuwe onderneming die zijn levenswerk zou worden: Japanse whisky maken voor Japanners.

Ondanks de sterke tegenstand van de leidinggevenden van het bedrijf, besloot Torii de eerste Japanse whiskystokerij te bouwen in Yamazaki, een buitenwijk van Kyoto.

Torii huurde Masataka Taketsuru in als leidinggevende van een distilleerderij. Taketsuru had de kunst van het distilleren in Schotland bestudeerd en bracht deze kennis begin jaren twintig terug naar Japan. Terwijl hij voor Kotobukiya werkte, speelde hij een sleutelrol bij het helpen van Torii bij het opzetten van de Yamazaki distilleerderij. In 1934 verliet hij Kotobukiya om zijn eigen bedrijf op te richten – Dainipponkaju dat later de naam zou veranderen in Nikka. In deze nieuwe onderneming richtte hij de Yoichi distilleerderij op in Hokkaidō.

De ligging van de  Yamazaki distilleerderij

Geïnspireerd door traditionele Schotse whisky, stelde Torii een Japanse benadering voor door een terrein en klimaat te kiezen die totaal anders waren dan die van Schotland om een ​​uniek soort whisky te creëren. De Yamazaki distilleerderij is dus de geboorteplaats van Japanse whisky. Trots genesteld aan de rand van Kyoto,waar een van de zuiverste wateren van Japan vandaan komt. Zelfs de legendarische theemeester Sen no Rikyū liet hier vanwege het water zijn theehuis bouwen.

De Yamazaki distilleerderij is gevestigd daar waar de rivieren Katsura, Uji en Kizu samenkomen, wat zorgt voor een uniek mistig klimaat en een van de zachtste wateren van Japan. De diversiteit van de temperatuur en luchtvochtigheid in deze regio creëert ideale omstandigheden voor het rijpen op vat, ook wel bekend als de kenmerkende “Suntory Maturation”.

(Suntory-Yamazaki-Distille September 15, 2017)

Deze locatiekeuze wordt bewezen door de kwaliteit van de whisky die al jaren in de Yamazaki distilleerderijen wordt geproduceerd.

Recente berichten whisky blog

Whisky ijskoud

Whisky ijskoud

Whisky in de zomer18 juni 2022 een buitentempratuur van 30 graden en op ons kantoor nog iets warmer.Het advies is blijf vandaag en zeker morgen uit...

read more