Chill & Non-chill filtered Whisky


Wat is het verschil tussen Chill & Non-chill filtered Whisky?

Non-chill filtered Whisky weer zo term die steeds vaker op de flessen verscheid. Maar wat betekend dit nu eigenlijk. Wij zochten het voor je uit.

Een Whiskyfles met daarop de term Non-chill filtered Whisky is tijdens de productie niet gefilterd met een koelingsmethode.
Bij het Chill filterin proces wordt de whisky gekoeld en gefilterd.

Wat is het verschil tussen Chill & Non-chill filtered Whisky
Rampur Non-chill filtered Whisky

Bij dit proces wat gebeurd net voordat de whisky de fles in mag, wordt de whisky gekoeld tot vaak rond het vriespunt. Dit voorkomt dat de whisky troebel kan worden in de fles of wanneer deze in aanraking komt met water of ijs. Dit proces gebeurd daarom bij veel whisky.
Door het verlagen van de temperatuur naar het vriespunt gaan sommige onderdelen van de whisky samenklonteren, zoals de vetten en eiwitten. Deze komen hierna in een metalen filter die ze uit de whisky verwijdt.
Echter zijn er voor en tegenstanders van het Chill filterin proces dij de whisky. Sommige liefhebbers zijn van mening dat het verwijderen van vetten en eiwitten effect zou hebben op de smaak van de whisky.

Er zijn dan ook steeds meer whiskyflessen te vinden met op het etiket `Non-chill filtered Whisky` Dit wekt de suggestie van een meer authentieke manier van produceren. Echter is whisky met een alcoholpercentage van 45% of hoger meestal niet gefilterd. Deze whisky heeft namelijk een veel kleiner kans om troebel te worden.
In 2014 is er een onderzoek gedaan (Study on the Chill Filtration of Scotch Single Malt Whiskies)
naar het smaak verschil tussen Chill & Non-chill filtered Whisky door Doctor of Engineering Horst Lüning.

In dit onderzoek van Doctor of Engineering Horst Lüning is er tijdens een proeverij (blind tasting) door 111 ervaren whisky kenners vest gesteld dat het filteren weinig tot geen effect heeft op de smaak.

Erik van der Sloot BSc

Erik van der Sloot draagt bij aan whiskygilde.nl, een website voor en door whiskyliefhebbers. De vragen en ervaringen van de leden van het gilde worden op deze site gedeeld. Naast het publiceren van artikelen op deze site is Erik vooral actief als IT-ondernemer. Erik van der Sloot is ook LORD OF GLENCOE en LORD OF LOCHABER en draagt daarmee bij tot de bescherming van de Schotse Highlands. https://www.highlandtitles.com/

Recente Berichten

link to Betekenis ACE

Betekenis ACE

Inleiding In de wereld van whisky kom je vaak verschillende afkortingen en termen tegen die essentieel zijn om te begrijpen wat je drinkt en hoe het gemaakt is. Een van deze afkortingen is ACE,...