Hoe bewaar je whisky


Van whisky moet je natuurlijk genieten. De kans dat je binnen een dag de fles leeg drink is dan ook niet zo groot. En zeker als er meerdere flessen open staan kan het even duren voordat de fles leeg is.

Daarom zocht ik uit hoe je het best je whisky kan bewaren.

Hoe bewaar je whisky?

Ik heb het voor je uitgezocht en dit zijn mijn 5 tips voor het bewaren van je whisky.

  1. Bewaar de fles altijd rechtop
  2. Bij een constante temperatuur tussen de 15 en 18 graden Celsius
  3. Bewaar de fles in een donkere ruimte
  4. Onderhoud de kurk
  5. Bewaar geen restjes
  • Bewaar de fles altijd rechtop
    Een whisky fles is ontworpen om staand te bewaren. Er komen ook nog steeds flessen voor met een kurk. Anders dan bij wijn wordt de whisky niet beter wanneer deze permanent in aanraking komt met de kurk. Door het hogere alcohol percentage is de kans dat de whisky bederft groter wanneer deze wel in aanraking komt met de kurk.
  • Bij een constante temperatuur tussen de 15 en 18 graden Celsius.
    Whisky de veel temperatuurwisselingen ondervind in de fles kan qua uiterlijk en smaak worden aangetast. Sommige beweren dat bij het uitzetten van de whisky door een hoge temperatuur deze in aanraking kan komen met de eventuele kurk
  • Bewaar de fles in een donkere ruimte
    Net als bij veel alcoholhoudende producten kan whisky slecht tegen zonlicht. De whisky zal zeker verkleuren door het zonlicht en de smaak kan veranderen. Bewaar de whisky lekker in de doos of koker.
  • Onderhoud de kurk
    Ik kom ze niet heel vaak meer tegen de flessen met kurk. Sterker nog op dit moment heeft 1 van de 15 flessen die ik open heb staan een kurk (Michel Couvreur Overaged Malt Whisky).
    We weten al dat een whiskyfles moet staan om constant contact met de keur te voorkomen. Maar de kurk mag ook niet uitdrogen. Deze kan namelijk poreus worden en afbreken. Daarom is het belangrijk de kurk vochtig te houden. Dat kan je doen om eens in de maand de fles te kantelen.
  • Bewaar geen restjes
    Sommige waarschuwen al om een halve fles lage tijd weg te zetten. De zuurstof in de fles zal zeker invloed hebben op de smaak van de whisky. Om dit te voorkomen kan je natuurlijk de whisky overschenken in een sample flesje. Ooit sprak ik een vooraanstaand whisky liefhebben die mij vertelden dat hij zijn restjes whisky samenvoegden en zo zelf een blend creëerden. Dit princiepen is ook wel bekend onder de naam “Living Bottle”.

Erik van der Sloot BSc

Erik van der Sloot draagt bij aan whiskygilde.nl, een website voor en door whiskyliefhebbers. De vragen en ervaringen van de leden van het gilde worden op deze site gedeeld. Naast het publiceren van artikelen op deze site is Erik vooral actief als IT-ondernemer. Erik van der Sloot is ook LORD OF GLENCOE en LORD OF LOCHABER en draagt daarmee bij tot de bescherming van de Schotse Highlands. https://www.highlandtitles.com/

Recente Berichten