Is whisky goedkoper in België?

Is whisky goedkoper in België

De kosten van een fles whisky in Europa variëren afhankelijk van land tot land, maar kijken we naar België dan is een fles whisky in vergelijking met Nederland vaak juist duurder.
Natuurlijk bij een leuke aanbieding lijkt het wel eens dat de flessen in België goedkoper zijn. Echter zijn de meeste boodschappen in België sowieso duurder.

B.t.w in België

Het B.t.w tarief in België is net als in Nederland 21%. Btw staat voor belasting op de toegevoegde waarde.

Accijns

Accijns of verbruiksbelasting is een vorm van indirecte belasting, die wordt geheven op de verkoop van bepaalde (verbruiks)goederen. In Nederland en België is vooral sprake van accijns op alcoholische dranken, frisdranken, tabak en brandstoffen (bijvoorbeeld benzineaccijns).

Sinds oktober 2015 is de accijns op sterken dranken in België sterk verhoogd. Vanaf dat moment is een fles sterkedrank in de meeste gevallen een paar euro duurder dan in Nederland.

Verpakkingsaccijns

In landen als België en Duitsland wordt accijns ook gebruikt in het milieubeleid. De verpakkingsheffing in België voor wegwerpverpakkingen bedraagt € 0,0986 per liter drank, voor herbruikbare verpakkingen is dit € 0,0141 per liter drank. In Nederland kende men sinds 1 januari 2008 de verpakkingenbelasting. In 2013 verdween deze weer en werd vervangen door een afvalbeheersbijdrage aan het afvalfonds verpakkingen.

Hoe geld te besparen op de aankoop van een fles whisky.

Natuurlijk ben ik blij met mijn slijter. Hij kan vaak net even wat meer helpen als ik op zoek ben naar een fles. Hij heeft meer informatie. Ik mag nog eens proeven en hij belt mij als hij wat nieuws heeft.

Maar soms loop ik ook met een redelijke gewone whisky naar buiten die bij de Dirk III gewoon 10 euro goedkoper is. Ik gun het mijn slijter, maar voor een “daily drink” is het natuurlijk niet de goedkoopste oplossing.

In Franse supermarkten kan je nog wel eens aangenaam worden verrast door een bijzonder flesje voor een leuke prijs.
Whisky in Duitsland, maar vooral in Spanje en Andorra zijn wel goedkoper dan bij ons in Nederland.

Maar wat kost het nou echt?

Ik zocht het uit. Op 28 oktober 2021 heb ik als voorbeeld de prijs van een fles Laphroaig 10 years Single Malt 70CL opgezocht. Niet alleen online maar ook fysiek op twee van de zes verkooppunten. Het verschil tussen het duurste en de goedkoopste verkooppunt is 13,04. Opvallen hier aan is dat het hier twee webwinkels betreft.

Het prijsverschil op een fles Laphroaig 10 years Single Malt 70CL

VerkoperPrijsLocatieLand
Drankdozijn (NL)31,95drankdozijn.nlNederland
Drankdozijn (DE)30,50drankdozijn.deDuitsland
Drankdozijn (BE)36,95drankdozijn.beBelgië
Mitra44,99mirta.nlNederland
Prik & Tik42,95Chaamseweg 31
2387 Baarle-Hertog
België
De Drie Dennen41,99Chaamseweg 6
5111 VM BAARLE NASSAU
Nederland

Recente berichten whisky blog

Whisky ijskoud

Whisky ijskoud

Whisky in de zomer18 juni 2022 een buitentempratuur van 30 graden en op ons kantoor nog iets warmer.Het advies is blijf vandaag en zeker morgen uit...

read more