nederlandse whisky

Nederlandse whisky

Hoewel Ierland en Schotland beroemd zijn om hun whiskyproductie, zijn er ook enkele geweldige Nederlandse whiskymerken beschikbaar. Die je zeker eens moet proberen.

Millstone

De bekendere Nederlandse Whisky’s is natuurlijk de Millstone van van Zuidam Millstone heeft uiteraard de:

 • Millstone 100 Rye whisky
 • Millstone 1999 PX Cask
 • Millstone 12yo Sherry Cask
 • Millstone 10YO American Oak
 • Millstone 10YO French Oak
 • Millstone Lightly Peated 5YO
 • Millstone Malt whisky 5YO

Nederlandse whisky Millstone

Frysk Hynder

De Frysk Hynder uit het Friesche Bolsward heeft ook 2 top whisky’s ion huis met de Frysk Hynder Whisky Cask Strength en de Frysk Hynder Whisky 3 jaar.

Frysk Hynder Whisky Cask Strength
Dit is een Single malt whisky en minimaal 5 jaar in gebruikte vaten gerijpt zoals rode wijnvaten, sherryvaten, port of cognac vaten. Cask Strenght gevuld, dus op vatsterkte. Op dit moment is deze whisky gerijpt op portvaten. Het alcoholpercentage kan per vat verschillen.

Frysk Hynder Whisky 3 jaar
Frysk Hynder is een Single malt whisky, ons whisky bier is afgestookt tot Spirit. Deze spirit wordt vervolgens minimaal 3 jaar in gebruikte vaten gerijpt zoals rode wijnvaten, Sherryvaten, Port of cognac vaten. Op dit moment is deze drie jaar oude whisky gerijpt op rode wijnvaten en bevat 40% alcohol.

Toch zijn er nog ook een aantal wat onbekendere Nederlandse whisky die wat aandacht verdienen.

Bus Whisky

Bus Whisky is de exclusieve Nederlandse whisky die niet in de winkel te koop is, maar uitsluitend op de eigen website, en daar moet je heel snel bij zijn. Bus heeft een prachtige single malt, single cask én single estate whisky, met een lagering van vijf jaar op first fill bourbon vaten.

Lepelaar (Isle of Texel)

Distilleerderij de Lepelaar (Anno 2004) is een kleinschalige distilleerderij, waarbij de kwaliteit voorop staat. In drie kleine koperen potstill-ketels wordt de alcohol met zoveel mogelijk geur en smaak, uit het vergiste graan- of fruitbeslag gestookt. Deze distilleerderij produceert jenevers, Eau de Vie, likeuren en de Texelse Whisky.
Uit de distilleerderij de Lepelaar (Isle of Texel) komen onder ander de:

 • Single Grain Whisky, New French Oak
 • Single Malt Whisky, Bowmore/Lagavullin
 • Single Smoked Malt Whisky en de
 • Single Grain Whisky, PX-finish

Alambik

Distilleerderij Alambik is een kleine ambachtelijke distilleerderij gevestigd in Midwolda, in het Oost-Groningse Oldambt.
Alambik produceert klassieke distillaten, likeuren, seizoensdranken en exclusieve dranken. Ommelander staat bekend om haar stevige whisky’s uit onder ander Oloroso-sherryvaten.

Beek Whisky

DUTCH PREMIUM BLEND
Batch 7. Dit is een blend van de meest prominente nederlandse whisky’s, met Nederlandse single malts: Millstone (Peated PX en Oloroso), Frysk Hynder, IJsvogel, Eastmoor, Texelse whisky, Horstman en Cley. Batch 7 is zacht en toch stevig, warm en krachtig, fruitig en kruidig, met hints van leer, tabak en turfrook met een middellange finish.

IJsvogel Whisky

Sinds 2012 produceren IJsvogel Whisky. IJsvogel whisky batch 1 was een single cask (port) whisky van drie jaren op wisselende temperatuur gelagerd.
Deze eerste whisky is in 2012 op het vat gegaan en is in Oktober 2015 gebotteld. Het eerst vat is via certificaten verkocht. De eerste cask (325 flessen) was binnen een week uitverkocht.
In Oktober 2016 is het tweede vat Whisky gebotteld, batch 2. Deze tweede cask was iets anders als de eerste, de whisky had 18 maanden op een bourbon vat gelegen en 18 maanden op een port vat. (uitverkocht)
De derde Cask, batch 3, heeft 4 jaar op vat gelegen, 3 jaar op bourbon en 1 jaar op een port vat.
De vierde Cask, batch 4, heeft 3 jaar op vat gelegen, 12 maanden bourbon, 13 maanden port, 12 maanden finished sherry.
De vijfde Cask batch 5 heeft 4 jaar op een 50 jaar oud Oloroso vat gelegen.
De zesde Cask batch 6 heeft 50 maanden op een PX vat gelegen en is vanaf 27 september verkrijgbaar.
De zevende Cask, IJsvogel Whisky Peated 42 maanden, heeft 18 maanden op een ex bourbon cash gelegen waarin 9 maanden zwaar Belgisch bier op gelegen heeft, daarna 18 maanden op een ex Laphraoig cask en daarna nog 6 maanden gerijpt op het ex PX cask van batch zes. deze Whisky is vanaf half maart 2021 verkrijgbaar (maar nu al te bestellen).
De Whisky heeft 46% alcohol.

 

Recente berichten whisky blog

Whisky ijskoud

Whisky ijskoud

Whisky in de zomer18 juni 2022 een buitentempratuur van 30 graden en op ons kantoor nog iets warmer.Het advies is blijf vandaag en zeker morgen uit...

read more