Zes whisky’s voor onder de 50 euro


Zes top whisky’s voor onder de 50 euro

Het is altijd al moeilijk om voor iemand  (of voor je zelf) een cadeau te kopen. Maar dat is zeker met whisky zo. Daarom deze lijst van zes whisky’s waarmee je zelfs een liefhebber kan verrassen voor onder de 50 euro.

  • Amrut – Fusion
  • Ardbeg – An Oa
  • Bunnahabhain – 12 Years Old
  • Celp – The Seaweed Experience
  • Laphroaig – Triple Woode
  • Talisker – Distillers Edition

Amrut – Fusion

Proefnotitie
Kleur: amber. Neus: pittige tonen van het hout met aroma’s van vanille en donker fruit met aangename lichte tonen van turf. Smaak: eerst volle tonen van het hout die mooi samensmelten met lichte rokerige tonen met heerlijke aroma’s van mokka. De afdronk is lang en pittig met terugkerende tonen van turf en het hout met aroma’s van fruit, pure chocolade en licht drogend.

Ardbeg – An Oa

Proefnotitie
Kleur: licht goud. Neus: rond en rokerig met aroma’s van toffee, anijs, stroop, dadels en hints van sappig fruit. Een drup water voegt het klassieke Ardbeg profiel toe: limoen, dennenhars, venkel, zadelzeep en teer, samen met subtiele aroma’s van was, hints van rokerige kruiden en maritieme accenten van pekel en zeewier. Smaak: eerst zacht en romig met een stroperige zoetheid, tonen van melkchocolade, strooptoffee, anijs, sinaasappel en theeblaadjes worden gevolgd door zoete specerijen (met name kaneel en nootmuskaat), sigarenrook, gegrilde artisjok, eikenhout en noten. Wat later krijgt hij tonen van munttoffee, volkorenbiscuits en wat florale accenten. De afdronk is lang, verleidelijk en intens met tonen van anijs, walnotenhout en subtiele turfrook.

Bunnahabhain – 12 Years Old

Proefnotitie
Kleur: helder goud. Neus: aangenaam met tonen van bloemen en zoete moutige aroma’s en lichte tonen van de zee. Smaak: fris, stevig maar niet te zwaar, met tonen van noten, fruit en heerlijke moutige aroma’s en kruiden. De afdronk is lang, levendig met kruidige elementen en heel lichte fijne karakters van Islay.

Celp – The Seaweed Experience

Proefnotitie
Kleur: zeewier groen. Neus: stevige turftoets en intense aroma’s van de zee. Smaak: stevig, complex, turf, hout en zilt, met een volle krachtige en lange afdronk met turf, kruiden en vooral zeewier.

Laphroaig – Triple Woode

Proefnotitie
Kleur: vol goud. Neus: verrassend, dat de zo voor Laphroaig bekende medicinale tonen eerst door de pittige aroma’s van het hout van deze “Triple Wood” even opzij worden geschoven. Terwijl ook de turf tonen ook eerst enigszins onderdrukt worden. Zelfs minder stevig en groots dan andere jongere bottelingen van Laphroaig. Dan komen aroma’s voorbij van vanille, eucalyptus, kamfer, jodium, lichte witte peper, gerookte thee, nat hooi en iets boter, natte aarde en dan nog meer vanille. Dit alles zeer aangenaam. Smaak: stevig mondvullend, begint ongewoon zoet voor een Laphroaig met tonen van sinaasappel likeur, veel vanille, boter toffee’s dan volle en diepe rokerige tonen met de bekende Islay aroma’s die fraai samensmelten met de subtiele en zoetige aroma’s van het sherryhout en tonen van fruit en veenachtige kruiden. De afdronk is complex en lang met terugkerende medicinale en ziltige tonen, turf en de zachte aangename zoetige vanille tonen van het sherry vat.

Talisker – Distillers Edition

Proefnotitie
Kleur: kastanjebruin. Neus: prettig scherp en direct, aroma’s van turf, honing, peper en wat lichte fruitigheid, aangevuld met heerlijke zoetheid van rozijnen. Smaak: eerst duidelijke tonen van turf, later aangevuld door geroosterde mout en gedroogde heide. De kenmerkende tonen van peper worden mooi omfloerst door zoete sherrytonen. In de lange afdronk heeft hij tonen van cacao, vanille en aardse turf.

Erik van der Sloot BSc

Erik van der Sloot draagt bij aan whiskygilde.nl, een website voor en door whiskyliefhebbers. De vragen en ervaringen van de leden van het gilde worden op deze site gedeeld. Naast het publiceren van artikelen op deze site is Erik vooral actief als IT-ondernemer. Erik van der Sloot is ook LORD OF GLENCOE en LORD OF LOCHABER en draagt daarmee bij tot de bescherming van de Schotse Highlands. https://www.highlandtitles.com/

Recente Berichten