Gids voor Schotse whisky regio’s


Wat zijn de Schotse whisky regio’s

Scotch Whisky wordt in heel Schotland geproduceerd en kan worden onderverdeeld in zes regio’s: Highlands, Speyside, Lowlands, Campbeltown, Islay en Islands.

Speyside is verreweg de meest uitgebreide whiskyproducerende regio in Schotland.

Schotse whisky ‘Scotch’ is wereldwijd bekend. Scotch is als wijn in die zin dat de locatie waar het wordt geproduceerd een groot verschil maakt in hoe het smaakt, eruitziet en ruikt, ook al wordt het in hetzelfde land geproduceerd. Schotland is niet het grootste land, maar de verschillen in locatie voor Whisky-smaak zijn fenomenaal.

Kuststokerijen zullen een whisky produceren die niet smaakt naar een binnenlandse whisky. Een single malt van een van de distilleerderijen van het eiland zal verschillen van het sterk gecondenseerde gebied van Speyside. Zelfs binnen regio’s kan een whisky totaal verschillende tonen en aroma’s hebben.

Schotse whisky is wereldberoemd, dus het is belangrijk om het verschil te onderscheiden; elke regio heeft een whisky-krachtpatser die in de meeste bars over de hele wereld te vinden is. Hieronder hebben we details over elke Schotse whiskyregio opgesomd, met een aantal bekende namen, met name aroma’s en smaken, en hoe u van regio tot regio kunt differentiëren. ​

Schotse whisky regio's

Schotse Highlands Whisky

Bekendste Highlands Whisky: Dalmore en Glenmorangie
Aantal distilleerderijen: meer dan 25
Typische Highland-smaken: fruitcake, mout, eik, heide, gedroogd fruit en rook

De Hooglanden zijn het grootste whisky producerende gebied van Schotland en strekken zich uit van het noorden van Glasgow (de monding van de Clyde tot de rivier de Tay) tot Thurso in het noorden, om nog maar te zwijgen van de oostelijke en westelijke regio’s met uitzondering van Speyside. Vanwege het grote gebied is whisky in de Hooglanden divers en biedt het enorm verschillende smaken, dus het is moeilijk om een ​​specifieke stijl op Whisky uit deze regio te zetten. Het is gemakkelijker om de Hooglanden op te splitsen in vier sub regio’s: noord, oost, zuid en west. Elk van deze sub regio’s heeft zijn eigen stijl.

In het noorden vind je single malts met een volle body, zoet en rijk van karakter, waarbij Glenmorangie & Dalmore twee van de meer herkenbare whisky’s zijn. Lichtere, fruitige whisky’s komen vaker voor in het oosten, zoals Glendronach. Vergelijkbare drams bevinden zich in het zuiden, deze hebben meestal een vleugje minder body, zoals Aberfeldy. De Westelijke Hooglanden bieden de volle body met een turfachtige punch, en de kust heeft een grote invloed op die whisky’s; Oban is een van de meer prominente namen.

Vanwege de grootte van het Highland-gebied maken deze distilleerderijen 25% uit van alle whisky die in Schotland wordt geproduceerd. Als je de naburige regio Speyside hieraan toevoegt, stijgt het cijfer tot 85%.

Speyside Scotch Whisky

Bekendste Speyside Whisky: Macallan, Dalwhinnie, Glenlivet en Glenfiddich

Speyside’s Glenfiddich is ’s werelds best verkochte single malt-whisky.
Aantal distilleerderijen: meer dan 60
Typische Speyside-smaken: Appel, Vanille, Eik, Mout, Nootmuskaat en Gedroogd Fruit

De regio Speyside ligt in het noordoosten van Schotland rond de rivier de Spey; het is een subregio ten opzichte van de aangrenzende Highlands vanwege de hoge dichtheid aan distilleerderijen in het gebied. Het is de thuisbasis van het hoogste aantal distilleerderijen in Schotland, met meer dan 60 op dit moment.

Speyside staat bekend om zijn brede assortiment whisky’s met verschillende karakters, beroemd vanwege de zoete single malts met heel weinig turf of helemaal geen turf. Vanwege deze stijl is Speyside meestal een uitstekend instapmodel voor degenen die aan hun whiskyavontuur beginnen. Ze laten de gebruiker zijn favoriete smaken ontdekken als het gaat om het drinken van single malts.

Enkele van ’s werelds beroemdste whisky’s worden geproduceerd in Speyside, Glenlivet, Glenfiddich en The Macallan zijn wereldberoemde scotch whisky’s; deze drie distilleerderijen alleen al vormen een derde van de volledige moutmarkt. Meer dan 60% van de totale productie van single malt in Schotland is afkomstig van de actieve distilleerderijen van Speyside; dit toont aan hoe belangrijk deze regio is voor de export van Schotse en Schotse producten over de hele wereld.

Lowlands Scotch Whisky

Bekendste Lowlands Whisky: Auchentoshan, Glenkinchie
Aantal distilleerderijen: minder dan 5
Typische Lowland-smaken: gras, kamperfoelie, room, toffee, toast en kaneel

Lowlands is qua oppervlakte de op een na grootste whiskyregio, maar er wonen momenteel slechts minder dan vijf distilleerderijen. De regio Lowlands beslaat het zuiden van Schotland tot aan het noorden van Glasgow en Edinburgh. Het ontmoet de grens van de Hooglanden; de lijn volgt de oude provinciegrenzen die van de monding van de Clyde in het westen tot de rivier de Tay in het oosten lopen. Alles ten zuiden hiervan is tot aan de grens met Engeland, wordt in whiskytermen geclassificeerd als de ‘Lowlands’.

Lowlands-whisky’s zijn over het algemeen licht en zacht, zonder turf; in tegenstelling tot alle andere regio’s waren ze ooit allemaal drievoudig gedistilleerd. Alleen Auchentoshan gebruikt deze techniek nu voor al zijn productie. Vanwege de landinwaartse ligging van de distilleerderijen is er een licht zoutgehalte in de Whisky; Hierdoor zijn Lowland Whisky’s een geweldige instap in de moutwhisky.

Campbeltown Scotch Whisky

Bekendste Campbeltown Whisky: Glengyle en Springbank
Aantal distilleerderijen: minder dan 5
Typische Campbeltown-smaken: pekel, rook, gedroogd fruit, vanille en toffee

Campbeltown maakt deel uit van het vasteland van Schotland, maar het is te vinden aan de voet van de Mull of Kintyre en was ooit een bloeiende whisky-hotspot met meer dan 34 distilleerderijen. Het is nu echter de thuisbasis van slechts 3. Eenmaal op een hoogtepunt van 34, betekende een inzinking van 50% in de jaren 1850 wat volgde was een catastrofale val uit de gratie. Een combinatie van verbeterde transportverbindingen naar de rivaliserende distilleerderijen in het noorden en een afname van de kwaliteit omdat distilleerders de moeite namen voor massaproductie, wat resulteerde in een inferieur product.

Tegenwoordig staat Campbeltown Whisky bekend om zijn droge en soms scherpe smaak vanwege zijn ligging; de regio steekt uit het vasteland en ligt dichter bij de naburige eilanden Arran en Islay dan welke andere producent op het vasteland ook.

De regio is relatief klein, maar de distilleerderijen produceren onderling zeer verschillende soorten whisky; Springbank is robuust en zwaar rokerig, terwijl Glen Scotia nu typisch lichte en grassige whisky’s produceert.

Islay Scotch Whisky

Bekendste Islay Whisky: Ardbeg, Laphroaig, Lagavulin en Bruichladdich
Aantal distilleerderijen: minder dan 10
Typische smaken van Islay: zeewier, pekel, carbolische zeep, appel, rook en kippers

Het Schotse eiland Islay (uitgesproken als eye-luh) ligt ten westen van het vasteland en is qua oppervlakte de kleinste whiskyregio in Schotland. Hoewel het een relatief klein eiland is, herbergt Islay momenteel 8 distilleerderijen, waarvan er 3 wereldberoemd zijn, Ardbeg, Laphroaig en Lagavulin.

De regio staat bekend om zijn turfachtige single malts, en men gelooft dat de whiskydistillatie Schotland bereikte vanuit Ierland via Islay in de 13e eeuw, vandaar het grote aantal vroegere en huidige distilleerderijen op het eiland.

Islands Scotch Whisky

Bekendste Islands whisky: Highland Park, Talisker en Jura
Aantal distilleerderijen: minder dan 10
Typische smaken van Islands: rook, pekel, olie, zwarte peper en honing

Schotse whisky geproduceerd op de eilanden rond het vasteland van Schotland biedt een zeer diverse en andere smaak; ze worden echter niet erkend door de Scotch Whisky Association, maar kunnen om geografische redenen gemakkelijk als één worden gegroepeerd, aangezien het allemaal eilanden zijn.

Er zijn bijna 800 eilanden voor de kust van Schotland, waarvan er maar een paar bewoond zijn; het is gemakkelijk in te zien waarom de verschillende stijl zich onderscheidt van noord naar zuid. Van de bewoonde eilanden heeft Orkney twee whiskydistilleerderijen, Scapa en Highland Park, Lewis & Harris is de thuisbasis van Abhainn Dearg, Talisker ligt op Skye, Tobermory op Mull met Jura en Arran op hun gelijknamige eilanden. Hoewel divers in smaken, zijn turf en zoutgehalte te vinden in alle whisky’s van het eiland; dat laatste komt door de nabijheid van de zee.

Erik van der Sloot

Erik van der Sloot draagt bij aan whiskygilde.nl, een website voor en door whiskyliefhebbers. De vragen en ervaringen van de leden van het gilde worden op deze site gedeeld. Naast het publiceren van artikelen op deze site is Erik vooral actief als IT-ondernemer. Erik van der Sloot is ook LORD OF GLENCOE en LORD OF LOCHABER en draagt daarmee bij tot de bescherming van de Schotse Highlands. https://www.highlandtitles.com/

Recente Berichten

link to Betekenis ACE

Betekenis ACE

Inleiding In de wereld van whisky kom je vaak verschillende afkortingen en termen tegen die essentieel zijn om te begrijpen wat je drinkt en hoe het gemaakt is. Een van deze afkortingen is ACE,...